دانشکده هنر های تجسمی و کاربردی
دانشکده صنایع دستی
دومین دوره همایش ملی دوسالانه خوشنویسی در دانشگاه هنر اصفهان برگزار شد.
به همت دانشکده صنایع دستی و با حضور اساتید و صاحبنظران هنر خوشنویسی؛
دومین دوره همایش ملی دوسالانه خوشنویسی به همت دانشکده صنایع دستی دانشگاه هنر اصفهان و با حضور اساتید، دانشجویان، هنرمندان، صاحبنظران و علاقمندان هنر خوشنویسی روز دوشنبه هشتم اردیبهشت‌ماه سال جاری در سالن اجتماعات دانشکده معماری و شهرسازی دانشگاه هنر اصفهان برگزار شد.
در ابتدای این همایش آقای دکتر علیرضا خواجه‌احمد‌ عطاری، رئیس دانشگاه هنر اصفهان و دبیر عالی دومین دوره همایش ملی دوسالانه خوشنویسی ضمن تسلیت حادثه ناگوار انفجار در بندر شهید رجایی گفت: اهمیت زبان و خوشنویسی در فرهنگ ایرانیان بر کسی پوشیده نیست. بی‌گمان برگزاری چنین همایش‌ها و نشست‌های علمی می‌تواند در اعتلای فرهنگ و هنر ایران نقش بسزایی داشته باشد. آنچه پایه و مایه فقر فرهنگ‌هاست، زبان است؛ زبانی که نقش اول را در برقراری ارتباط ایفا می‌کند؛ بنابراین می‌توان درباره زبان مطالعات وسیعی انجام داد.
رئیس دانشگاه هنر اصفهان، اصلی‌ترین کارکرد زبان را انتقال پیام دانست و افزود: زبان می‌تواند در قالب گفتار و نوشتار اتفاق بیفتد و طبیعتاً کارکرد زبان، انتقال پیام است. بهترین ابزار انتقال پیام، نوشتار محسوب می‌شود و در این میان، خط و خوشنویسی نقش بسزایی دارد. گفتمان‌سازی یکی از مهم‌ترین کارکردهای زبان است و خوشنویسی می‌تواند در این زمینه بسیار مؤثر باشد.
دبیر عالی دومین دوره همایش ملی دوسالانه خوشنویسی با اشاره به تاریخچه گفتمان‌سازی از طریق خوشنویسی بیان کرد: گفتمان‌سازی یکی از مهم‌ترین کارکردهای زبان است و خوشنویسی می‌تواند در این زمینه بسیار مؤثر باشد، چنانکه در طول تاریخ، گفتمان‌سازی بارها از طریق خوشنویسی یا نوشتار اتفاق افتاده است؛ برای نمونه در دوره پیش از اسلام، کتاب ارژنگ با خوشنویسی و نقاشی همراه بود. در دوران اسلامی نیز در شاهنامه‌نگاری‌ها و آثار نظامی‌ شاهد ارتباط نقاشی و خوشنویسی بوده‌ایم.
وی ادامه داد: در سفال‌های قرون اولیه اسلامی، خوشنویسی پیام‌هایی مانند «برکت» و «رحمت» را منتقل می‌کرده و این پیام‌ها نشان‌دهنده ارتباط میان سفارش‌دهنده و هنرمند در آن دوران بوده‌ است.
آقای دکتر خواجه‌احمد‌ عطاری در ادامه افزود: در دوره مغول، کتیبه‌هایی با متون خاص در محراب‌ها نوشته شد که مفهوم گفتمان‌سازی را جدی‌تر کرد. در دوره صفوی نیز نمونه‌هایی از نقاشی‌ها و خوشنویسی‌ها وجود دارد که گفتمان اشرافیت و فضیلت‌سالاری در آن به‌وضوح دیده می‌شود. در دوره پس از انقلاب نیز خوشنویسی با استفاده از ابزارهای گوناگون مانند اسپری، دیوارنگاره‌ها و... در فرهنگ و جامعه تأثیرگذار بود. این تغییرات نشان‌دهنده نقش خط در مشارکت‌های اجتماعی و هنری است.
وی با بیان اینکه دومین همایش ملی دوسالانه خوشنویسی با هدف بررسی آثار از قرن سوم تا هفتم در حال برگزاری است، تصریح کرد: بررسی بشقاب‌ها، متون و آثار هنری گوناگون نشان می‌دهد که هنرمندان چگونه در کنار مردم و برای آن‌ها کار کرده‌اند؛ همچنین نحوه مشارکت حاکمان وقت در این زمینه نیز مورد مطالعه قرار می‌گیرد. امید می‌رود که این مسیر همچنان ادامه یابد و دوستانی که در این همایش‌ها حضور دارند، موجب رشد و اعتلای فرهنگ و هنر کشور شوند.
در ادامه این همایش آقای دکتر امیر کرم‌زاده، مدیرکل میراث‌ فرهنگی، گردشگری و صنایع‌ دستی استان اصفهان و آقای دکتر علیرضا هاشمی‌نژاد، نماینده کمیته علمی «دومین دوره همایش ملی دوسالانه خوشنویسی»در خصوص ضرورت پرداختن به خوشنویسی هم در حوزه‌ عمل و هم در حوزه‌ نظر و میراث ارزشمند خوشنویسی به عنوان سرمایه‌ای اجتماعی و ملی به چالش‌ها و فرصت‌های خوشنویسی پرداختند.
همچنین در ادامه این همایش، نشست های تخصصی با حضور اساتید و صاحبنظران حوزه خوشنویسی برگزار شد.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
تاریخ:
1404/02/10
تعداد بازدید:
37
منبع:
مشاهده نظرات (تعداد نظرات 0)

ارسال نظرات
نام
آدرس پست الکترونیکی شما
شماره تلفن
توضیحات
خواندن کد امنیتی تغییر کد امنیتی
کد امنیت
دانشكده صنايع دستي
خيابان حكيم ، روبروي مسجد حكيم، دانشكده صنايع دستي
031-32217564   031-32217521
 فاكس: 32217506 -031
 handicraft1faculty@gmail.com
دانشگاه هنر اصفهان
كليه حقوق مادي و معنوي اين سايت متعلق به دانشگاه هنر اصفهان مي باشد.
ورود اعضا
Powered by DorsaPortal