دانشگاه هنر اصفهان
1398/02/08 /Dorsapax/Data/Sub_0/File/enews_EToolsFile_96a1bcff-cf82-4ac1-b666-69d0aecfb521kagh12-73fd3093-360b-4051-b1a1-249cbd8cc43e.jpg
برگزاري كارگاه آموزشي گچبري سنتي و هنرهاي از ياد رفته در دانشگاه هنر اصفهان
انجمن علمي مرمت آثار تاريخي با همكاري مديريت فرهنگي دانشگاه در روز پنجشنبه 5 ارديبهشت ماه 98 اقدام به برگزاري كارگاه آموزشي گچبري سنتي و هنرهاي از ياد رفته با حضور استاد مطيفي فر و خانم دكتر شگفته و استاد بهنود گوهر بين نمود .
در ابتداي اين كارگاه با حضور استاد مطيفي فرد به صورت مختصر شيوه هاي مختلف فرآوري گچ و انواع رنگ هاي طبيعي و غيره مرور شد.سپس بنا بر خواسته ي شركت كنندگان و تشخيص استاد تصميم بر اين گرفته شد كه يكي از تكنيك هاي تخمه در آوري ، مشبك و يا كشته بري به صورت كارگاهي انجام شود. از كاشي هاي سفالي به عنوان تخته يا محل انجام تكنيك استفاده شد و بعد از آن با استفاده از مخلوطي از گچ اصفهان و سمنان سرند شده با غلظت 1/5 برابر آب (اصطلاحا خوش مايه) ، اقدام به تهيه ي گچ كشته با رنگ ها مختلف (از قبيل گل ماشي ، سبز يشمي ، شنجف ، لاجورد ، اخري و...) گرديد. پس از آماده سازي گچ كشته كه پروسه اي بسيار دقيق و جذاب نيز بود ، گچ هاي رنگي با لايه هاي 1تا3 ميلي متر بر روي تخته كشيده شده و به مدت 15 تا 30 دقيقه اصطلاحا پرداخت شدند. در آخرين لايه محلولي نسبتا رقيق از گل سفيد بر روي لايه هاي زيرين گچي كشيده شد و در آخرين مرحله طرح مورد نظر بر روي سطح نهايي، به شيوه ي گرته زني انتقال پيدا كرد.در آخر نيز بسته به نوع طرح براي نمايان شدن رنگ مورد نظر از پس لايه هاي بالايي ، گچ سطوح بالاتر تراشيده شد.
قسمت دوم كارگاه با حضور استاد بهنود گوهربين ، پس از مروري بر تاريخچه ي تكنيك هاي كپ بري و تنگ بري ،اقدام به تهيه ي تخته گچي با ابعاد 110*35 سانتي متر ،به عنوان زمينه ي اجراي تكنيك كپ بري ، گرديد. سپس طرح سرو (كه از طرح هاي پراستفاده ي اين تكنيك ميباشد)به وسيله ي 4 ميخ بر روي تخته ي زمينه فيكس شد (اصطلاحا 4 ميخ كردن) و به شيوه ي گرته زني بر روي تخته ي زمينه منتقل گرديد. در ادامه آينه هاي محدب كه ركن اصلي تكنيك كپ بري ميباشند ، توسط هنرجويان به قسمت هاي مثلثي شكل بريده شدند و به وسيله ي تركيبي از گچ و چسب چوب(يا سريش) به نسبت 5به2 بر روي نواحي مورد نظر چسبانده شدند.در مرحله ي بعد لايه اي 5 تا 10 ميليمتري از گچ تيز سرند شده دايه ريز ، بر روي آينه ها و طرح ريخته شد به اندازه اي كه 4 ميخ از قبل قرار گرفته پوشانده نشوند. يك بار ديگر طرح به كمك 4 ميخ از قبل قرار گرفته ، بر روي لايه ي جديد گچ گرته زده شد و در آخر گچ قسمت هاي آينه دار تراشيده شده تا آينه ها از ميان لايه اي از گچ سر برآورند.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
تعداد بازدید: 3232
كليه حقوق مادي و معنوي اين سايت متعلق به دانشگاه هنر اصفهان مي باشد.
Powered by DorsaPortal