۱۴۰۳ جمعه ۷ ارديبهشت
امور فرهنگي:
برگزاري سلسه نشست هاي تخصصي هفته ميراث فرهنگي در دانشگاه هنر اصفهان
برگزاري سلسه نشست هاي تخصصي هفته ميراث فرهنگي در دانشگاه هنر اصفهان
سلسله نشست‌هاي تخصصي به مناسبت هفته ميراث فرهنگي، در قالب سه سخنراني در تاريخ 23 الي 26 ارديبهشت ماه 1397 در سالن دكتر شيرازي دانشكده‌ حفاظت و مرمت دانشگاه هنر اصفهان با موفقيت برگزار گرديد. نشست روز نخست با عنوان "ميراث براي نسل‌ها" با حضور سخنران گرامي جناب آقاي دكتر چگيني برگزار گرديد. ايشان در ابتدا درمورد سازمان جهاني ايكوموس و همينطور ايكوموس ايران توضيحاتي را بيان نمودند و در پي آن بحث را درمورد شعار سال 2018 ايكوموس جهاني با عنوان "ميراث براي نسل‌ها" ادامه دادند. ايشان شعار امسال ايكوموس را حاصل يك روند تكاملي دانستند كه از 18 سال پيش آغاز شده و به همين مناسبت شعارهاي هفده‌گانه‌ي ايكوموس جهاني از سال 2001 تا 2017 مورد ارزيابي قرار گرفت. دكتر چگيني يكي از اهداف شعار امسال را فراهم كردن شرايط براي فعاليت نسل جوان و جابه جايي مناسب اين نسل با نسل گذشته دانستند. اما هدف اصلي از مطرح كردن اين شعار را بالا بردن شناخت افراد از ميراث گذشتگان و عمق اين شناخت دانستند. ايشان تاكيد داشتند كه شناخت بايد از حالت بيروني خارج شود و افراد يك معرفت عميق و دروني نسبت به گذشتگان و آثارشان پيدا كنند. يكي از اصلي ترين عوامل ايجاد آسيب در شهرها و مشكلات انسان‌ها در قرن حاضر را نيز عدم شناخت آن‌ها از روش زندگي پيشينيان بيان كردند.
دومين نشست تحت عنوان "تجربه‌ مرمت، بازسازي و احياي مسجد جامع ده نو ميبد" در روز سه‌شنبه با حضور استاد گرامي جناب آقاي دكتر اسفنجاري برگزار گرديد. ايشان در ابتدا بحث را با بيان چرايي اهميت مسجدجامع ده نو، جايگاه آن در روند حفاظت و مرمت در ايران، چگونگي مرمت و بازسازي آن و همينطور ميزان تاثير گذاري مرمت يك اثر تاريخي بر دانش مرمت و مرمتگر شروع كردند، كه در واقع اين موضوعات چهار محور اصلي بحث را مشخص مي‌كرد. سپس ايشان به معرفي ميبد و محله‌ي ده آباد، بستر قرارگيري مسجد پرداختند. بحث با بيان مطالبي در مورد شناخت و آسيب شناسي بنا پي گرفته شد. در طي مرمت و بازسازي اين بنا تجربياتي حاصل شد كه چكيده‌ آن با نظر سنجي از بسياري از بزرگانِ عرصه‌ي حفاظت و مرمت در قالب منشوري با 7بند تدوين گشت. پس از آن چگونگي مستندنگاري بنا و بازسازي آن مطابق با فرم و مصالح اوليه تبيين گرديد. ايشان خاطر نشان كردند كه مسجد جامع ده نو به مرور مخروبه شد اما هيچگاه متروك نشده و همواره زنده در جربان بوده است و در كنار مباحث سازه اي، يكي از اصلي ترين عللي كه بازسازي در اين بنا را تجويز مي‌كرد نيز همين عامل دانستند. ايشان معتقدند تجربه‌ي پانزده‌ ساله‌ي كارگاه ده نو نشان داد كه با مرمت مي‌توان پژوهش كرد و از آن بسيار فرا گرفت زيرا كه مرمت خود مي‌تواند براي يك اثر تاريخي ارزش افزوده ايجاد كند و به تاريخ ميراث بپيوندد. دكتر اسفنجاري معماري ايراني را حاصل پيوند سه عنصر اصلي يعني حياط، ايوان و گنبد دانستند كه هر سه در معماري مسجد جامع ده نومشهود است. در طي پانزده سال مرمت مسجد مستند نگاري دقيقي از اين بنا تهيه شده كه نه تنها جهت شناخت اين بنا كه براي شناخت معماري محلي دوره‌ي آل مظفر بسيار مفيد است. كارگاه مرمت مسجد ده نو، تجربه‌اي پانزده ساله از مرمت در ايران را نشان مي‌دهد كه در طي آن نتايجي حاصل شده كه مي‌تواند راه گشاي بسياري از دانش‌جويان و دانش‌پژوهان باشد. يكي از اين تجربيات مرمت گنبد با خشت و گل است كه براي اولين بار در تاريخ ميراث فرهنگي ايران انجام شد و نشان دهنده‌ي كارآمد بودن سنت‌‌هاي معماري ايراني پس از هزاران سال است.
آخرين نشست از سلسله نشست‌هاي هفته‌ي ميراث فرهنگي با حضور استاد گرانقدر جناب دكتر سيروس شفقي با عنوان" زاينده‌رود و اصفهان" در روز چهارشنبه برگزار گرديد. به سبب درهم تنيدگي مفهوم اصفهان و زاينده‌رود،دكتر شفقي ابتدا به معرفي شهر اصفهان و بيان اهميت آن پرداختند. در طي آن نقشه‌هاي تاريخي اصفهان كه توسط ايشان احيا شد بود معرفي شدند. پس از آن سير تحولات زاينده‌رود و مادي‌هاي منشعب از آن جهت شناخت نقش كليدي آن‌‌ها در شهر اصفهان بررسي شد.ايشان عامل خشكي زايند‌ه‌رود را علاوه بر خشكسالي‌هاي اخير، سوءمديريت در اين حوزه دانستند. در پايان دكتر شفقي نسخه‌ي چاپي نقشه‌هاي سيدرضاخان و پراكندگي‌ آثار تاريخي اصفهان را به همراه يك جلد از كتاب بازار بزرگ اصفهان به دانشگاه هنر اصفهان اهدا نمودند.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
تاریخ:
1397/03/01
تعداد بازدید:
1709
منبع:
مشاهده نظرات (تعداد نظرات 0)

ارسال نظرات
نام
آدرس پست الکترونیکی شما
شماره تلفن
توضیحات
خواندن کد امنیتی تغییر کد امنیتی
کد امنیت
ساختمان مركزي دانشگاه هنر اصفهان
خيابان حكيم نظامي، روبروي خیابان خاقاني، دانشگاه هنر اصفهان
تلفن: 03136248089 - 03136249836 - 03136249840 - 03136269972 - فاکس: 03136249841
info@aui.ac.ir
دانشگاه هنر اصفهان
كليه حقوق مادي و معنوي اين سايت متعلق به دانشگاه هنر اصفهان مي باشد.
ورود اعضا
Powered by DorsaPortal